A szárazjeges takarítás mindent visz?

0 hozzászólás

A szárazjég a szén-dioxid szilárd formája (-78,5 °C). A szárazjeges takarítás pedig, egyfajta szárazjég-robbantás, ami a felületek biztonságos tisztítására, illetve a nem kívánt bevonatok (pl. festék vagy rozsda) eltávolítására, továbbá ipari és kereskedelmi alkalmazásokban használt roncsolásmentes tisztítási módszer. 

Hogyan működik a szárazjeges takarítás?

A szárazjeges takarítás elve alapvetően hasonlít a magasnyomású vízzel történő takarításhoz. A magasnyomású vizes takarítás során ugyanis a magasnyomású berendezés, sűrített levegő hozzáadásával felgyorsítja a vízsugarat, ami a fúvókán keresztül, még nagyobb nyomással jut ki a tisztítandó felületre.

A magasnyomású vizes takarítás esetén a felületek tisztítására használt közeg a tiszta víz, illetve ozmózis víz. Ez a folyamat azonban nem elég hatékony a nehezen eltávolítható foltokkal, bevonatokkal, törmelékekkel és szennyeződésekkel szemben. Továbbá, a magasnyomású víz károsíthatja a törékeny és vízre, illetve párára érzékeny felületeket, pl. az elektromos berendezéseket, kábeleket és precíziósan megmunkált berendezéseket (hogy csak néhányat említsünk).

A szárazjeges takarítás során sűrített levegőt és ún. szárazjég pelletet használunk a munkafolyamat során. A módszer a kinetikát (fizika) és a termodinamikát is felhasználja, a magasnyomású vizes takarításnál erőteljesebb tisztítási módszer elérése érdekében.

A tudomány, ami mögötte van

Lenyűgöző tudomány rejlik a szárazjeges takarítás folyamata mögött. A szárazjéggel történő takarítás pedig rendkívül hatékony módszer, melynek során a finom szén-dioxid (szárazjég) részecskék felületre juttatásával a nemkívánatos szennyeződések (pl. zsír, festék és rozsda) megfagynak, feltöredeznek és szétrobbannak. A folyamat pillanatok alatt lezajlik.

  1. Termikus sokk: a felületi szennyeződések gyors fagyását eredményezi, ami törékennyé és töredezetté teszi őket.
  2. A felülettel való érintkezés, ütközés: A szárazjég-pellet nagy sebességgel bombázza a tisztítófelületet, feltörve a törékeny és törött bevonatot vagy szennyeződést.
  3. A tágulási sokk: Maga a robbanás, amelyet a gáz azonnali kitágulása okoz, a szárazjég gyors hőátadása és szublimációja (elpárolgása) miatt. Ez a folyamat, a szén-dioxid pellet ütközési erejével kombinálva elfújja a nemkívánatos felületi szennyeződéseket, törmeléket, foltokat vagy bevonatokat.

A szárazjég előtt nincs akadály, tehát, a válasz a címben feltett kérdésre: igen, a szárazjég mindent visz

Makacs szennyeződések, gépzsíros foltok? Itt a megoldás: kérjen ajánlatot szárazjeges takarításra még ma!

AJÁNLATOT KÉREK>>>

Hasonló bejegyzések

A nagynyomású vizes takarítás előnyei és buktatói

A nagynyomású vizes takarítás előnyei és buktatói

A nagynyomású vizes takarítás számos felületről képes eltüntetni olyan szennyeződéseket, amelyeket más módon lehetetlen lenne. De mielőtt önállóan nekilát a munkahelyén a nagynyomású vizes takarításnak érdemes néhány részletet tisztázni.>>> Mi az a...

A takarítókkal szembeni tévhitek

A takarítókkal szembeni tévhitek

Minden munkával szemben kialakultak már bizonyos sztereotípiái és tévhitek, például az, hogy egy autószerelő csak férfi, a takarítók pedig csak nők lehetnek. Pedig ez ma már egyáltalán nincs így. Most porba hullanak az utolsó előítélet morzsák is. 🙂 Íme az igazság a...

Hogyan garantálható folyamatosan az irodai tisztaság?

Hogyan garantálható folyamatosan az irodai tisztaság?

Egy alkalmazott átlagosan 7-8 órát tölt az irodában, ami 1 év alatt több mint 1700 órát jelent. Ez pedig azt jelenti, hogy ennek a területnek tisztának és rendezettnek kell lennie. Ellenkező esetben az érintett munkatárs kevésbé lesz hatékony a munkájában, ráadásul,...

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük