Állatbarát munkahely takarítás

0 hozzászólás

Még a „zöld” vagy „természetes” címkével ellátott tisztítószerek sem biztos, hogy olyan biztonságosak a háziállatok számára, mint gondolná. Sok mindennapi tisztítószer, még azok is, amelyeket környezetbarátnak hirdetnek, a kis kedvencek számára mérgező vegyszereket tartalmazhatnak, ezért különösen elővigyázatosnak kell lenni az állatbarát munkahely takarítás során.

A nagy teljesítményű tisztítószerektől a szintetikus illatanyagokig, a kereskedelmi forgalomban kapható tisztítószereket oly népszerűvé tevő összetevők a kutyák, macskák és más háziállatok számára akár végzetesek is lehetnek.

Bár nehéz lenne minden mérgező vegyszert távol tartani a négylábú barátainktól, mégis néhány óvintézkedés megértése, illetve a valóban biztonságos és természetes tisztítószerek használata, nagyságrendekkel biztonságosabbá teheti a munkahelyi környezetet a kisállatok számára is.

Milyen tisztítószereket érdemes mellőzni az állatbarát munkahely takarítás során?

Az állatbarát munkahely takarítás során mellőzni kell az intenzív tisztító-, zsírtalanító és fertőtlenítő szereket.

A baktériumok elpusztítása és a szennyeződések eltávolítása a kereskedelmi forgalomban lévő agresszív tisztítószerekkel ugyanis azt is eredményezheti, hogy a megoldás rosszabb, mint maga a probléma, különösen a háziállatokra nézve.

A fertőtlenítő és tisztítószereket hatásossá tevő összetevők a háziállatok számára gyakran mérgezőek. Íme a kerülendők:

 • Ammónia alapú tisztítószerek
 • Fehérítő hatású tisztítószerek (pl. hipó)
 • A legtöbb szőnyeg- és padlótisztító

Olvasson tovább, hogy megtudja, mely tisztítószerek a legveszélyesebbek a háziállatok számára, és milyen alternatívákat választhat a biztonságuk érdekében.

Mely tisztítószerek tartalmaznak ammóniát?

A legtöbben tudjuk, hogy az ammónia alapú termékek milyen hatással lehetnek ránk. Az erős vegyszer hatására könnybe lábadhat a szemünk, emellett irritálhatja a torkunkat, sőt a bőrünket is károsíthatja. 

Mennyire veszélyes az ammónia a kutyákra és más háziállatokra?

Az ammónia olyan gázokat képez, amelyek megbetegíthetik a háziállatokat, sőt akár meg is ölhetik a kisebb egyedeket.

Sok kereskedelmi termékben található ammónia, ezért használat előtt feltétlenül olvassa el a címkéket.

Íme néhány ammónia alapú tisztítószer, amely mérgező a kutyákra, macskákra és más állatokra:

 • Csempetisztítók
 • Üvegtisztítók
 • Szőnyegtisztítók
 • Fa felülettisztítók
 • Vinyl tisztítószerek
 • Fertőtlenítőszerek
 • Egyes általános tisztítószerek

Ne okozzon több kárt, mint hasznot, ha háziállatok is vannak az irodában! Olvassa el a címkét és kerülje az ammóniát!

Mely tisztítószerek tartalmaznak fehérítőt?

A legismertebb fehérítő hatású, fertőtlenítő tisztítószer a hipó, amitől könnyezni kezd a szemünk, akadályozhatja a légzésünket és megégetheti a bőrünket. 

Mindezt megteheti a macskákkal, kutyákkal és más háziállatokkal is.

A hipó és a hasonlóan agresszív fehérítő hatású szerek fokozott kockázatot jelentenek vagy egyenesen veszélyesek, ha nem pontosan úgy használják őket, ahogy kellene. Ezért fontolja meg a biztonságosabb, természetesebb fehérítő alternatívára való váltást.

Hasonló hatású tisztítószer-származékok taláhatóak a következő tisztító- és fertőtlenítőszerekben is (nem mindegyikben):

 • Fertőtlenítőszerek
 • WC csésze tisztítószerek
 • Univerzális tisztítószerek
 • Fugafehérítők
 • Szagtalanítók
 • Penész- és penészeltávolítók

Hagyja ki ezeket az anyagokat a takarításból, amikor csak lehetséges, ha kisállatokkal osztoznak az irodán.

Válasszon helyettük biztonságos és hatékony alternatívát. A hidrogén-peroxidtól a szódabikarbónáig számos módszer létezik arra, hogy megvédje kedvenceit a fent említett szerek durva hatásaitól.

Hogyan lehetnek károsak a szőnyeg- és padlótisztítók a háziállatokra?

A tiszta szőnyeg és padló jó dolog, de vajon a háziállatok számára is az?

A padló és a szőnyegek porszívózása, tisztítása és fertőtlenítése segíthet minimalizálni a levegőben szálló porszemcsék, illetve egyéb szennyeződések számát és a kórokozók terjedését, de csak akkor, ha egészséges szemszögből közelíti meg a kérdést. 

Akár profi iroda takarítókat hív fel, akár saját maga csinálja, fontos tisztában lennie azzal, hogy egyes szőnyegtisztító megoldások milyen hatással lehetnek a kisállatokra.

Bárki, aki rendszeresen szőnyeget tisztít, mindent tud az erős szagról és a könnyező szemekről.

De vajon káros-e a szőnyegtisztító a kutyákra és más háziállatokra?

A szőnyegtisztító termékek, különösen a folteltávolítók, a vegytisztításhoz hasonló vegyi anyagokat tartalmazhatnak. Ezek az oldatok gyorsan feloldják a szennyeződést és a szennyeződést, de tartalmaznak olyan vegyszereket is, amelyek veszélyesek a háziállatokra és az emberekre egyaránt.

Tehát a padlótisztítókban és a szőnyegtisztító termékekben lévő gyakran kemény vegyszerek tehát mérgezőek lehetnek a kutyákra és más háziállatokra is. 

Ráadásul ezek a termékek ragacsos maradékot hagyhatnak a szőnyegszálakon.

Ha mindez nem lenne elég, a szőnyegtisztító durva összetevői a tisztítás során mérgező gázokat is képezhetnek, amelyek szennyezik a levegőt.

Az eredmény: veszélyes maradványok, amelyek lenyelhetők, belélegezhetők vagy a bőrön keresztül felszívódhatnak és bőrkiütéseket, illetve légzési problémákat okozhatnak a háziállatoknál.

Különösen aggodalomra adnak okot azok a szőnyegtisztítási módszerek, amelyek por-, hab- vagy száraz sampont használnak.  

Ezek a tisztítószerek ugyanis veszélyes maradványokat hagyhatnak maguk után, amelyek sokáig megmaradhatnak a szőnyegben, száradás után is. Még akkor is, ha a szőnyeget rendszeresen porszívózzák. A házi kedvencek megbetegedhetnek, ha a vegyszer maradványokkal érintkeznek.

A jó hír viszont, hogy a legtöbb szőnyegtisztító termék biztonságosan használható az állatbarát iroda takarítás során is.. 

Ha profi takarítókat bíz meg a szőnyeg és az irodatakarítással, azt javasoljuk, hogy előre tájékoztassa a takarító vállalatot arról, hogy az iroda állatbarát és tájékozódjon arról, milyen tisztítószereket fognak használni.

Tőlünk itt kérhet bővebb felvilágosítást és ajánlatot.

Hasonló bejegyzések

Ipari takarítás: a leghatékonyabb technikák

Ipari takarítás: a leghatékonyabb technikák

Az ipari takarítás elengedhetetlen a gyárak, raktárak és egyéb ipari létesítmények biztonságának és megfelelő higiéniájának fenntartásához. A hatékony technikák alkalmazása növeli a takarítási folyamatok hatékonyságát és elősegíti a fenntarthatóbb üzemelést. Melyek...

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük