Állatbarát munkahely takarítás

0 hozzászólás

Még a „zöld” vagy „természetes” címkével ellátott tisztítószerek sem biztos, hogy olyan biztonságosak a háziállatok számára, mint gondolná. Sok mindennapi tisztítószer, még azok is, amelyeket környezetbarátnak hirdetnek, a kis kedvencek számára mérgező vegyszereket tartalmazhatnak, ezért különösen elővigyázatosnak kell lenni az állatbarát munkahely takarítás során.

A nagy teljesítményű tisztítószerektől a szintetikus illatanyagokig, a kereskedelmi forgalomban kapható tisztítószereket oly népszerűvé tevő összetevők a kutyák, macskák és más háziállatok számára akár végzetesek is lehetnek.

Bár nehéz lenne minden mérgező vegyszert távol tartani a négylábú barátainktól, mégis néhány óvintézkedés megértése, illetve a valóban biztonságos és természetes tisztítószerek használata, nagyságrendekkel biztonságosabbá teheti a munkahelyi környezetet a kisállatok számára is.

Milyen tisztítószereket érdemes mellőzni az állatbarát munkahely takarítás során?

Az állatbarát munkahely takarítás során mellőzni kell az intenzív tisztító-, zsírtalanító és fertőtlenítő szereket.

A baktériumok elpusztítása és a szennyeződések eltávolítása a kereskedelmi forgalomban lévő agresszív tisztítószerekkel ugyanis azt is eredményezheti, hogy a megoldás rosszabb, mint maga a probléma, különösen a háziállatokra nézve.

A fertőtlenítő és tisztítószereket hatásossá tevő összetevők a háziállatok számára gyakran mérgezőek. Íme a kerülendők:

 • Ammónia alapú tisztítószerek
 • Fehérítő hatású tisztítószerek (pl. hipó)
 • A legtöbb szőnyeg- és padlótisztító

Olvasson tovább, hogy megtudja, mely tisztítószerek a legveszélyesebbek a háziállatok számára, és milyen alternatívákat választhat a biztonságuk érdekében.

Mely tisztítószerek tartalmaznak ammóniát?

A legtöbben tudjuk, hogy az ammónia alapú termékek milyen hatással lehetnek ránk. Az erős vegyszer hatására könnybe lábadhat a szemünk, emellett irritálhatja a torkunkat, sőt a bőrünket is károsíthatja. 

Mennyire veszélyes az ammónia a kutyákra és más háziállatokra?

Az ammónia olyan gázokat képez, amelyek megbetegíthetik a háziállatokat, sőt akár meg is ölhetik a kisebb egyedeket.

Sok kereskedelmi termékben található ammónia, ezért használat előtt feltétlenül olvassa el a címkéket.

Íme néhány ammónia alapú tisztítószer, amely mérgező a kutyákra, macskákra és más állatokra:

 • Csempetisztítók
 • Üvegtisztítók
 • Szőnyegtisztítók
 • Fa felülettisztítók
 • Vinyl tisztítószerek
 • Fertőtlenítőszerek
 • Egyes általános tisztítószerek

Ne okozzon több kárt, mint hasznot, ha háziállatok is vannak az irodában! Olvassa el a címkét és kerülje az ammóniát!

Mely tisztítószerek tartalmaznak fehérítőt?

A legismertebb fehérítő hatású, fertőtlenítő tisztítószer a hipó, amitől könnyezni kezd a szemünk, akadályozhatja a légzésünket és megégetheti a bőrünket. 

Mindezt megteheti a macskákkal, kutyákkal és más háziállatokkal is.

A hipó és a hasonlóan agresszív fehérítő hatású szerek fokozott kockázatot jelentenek vagy egyenesen veszélyesek, ha nem pontosan úgy használják őket, ahogy kellene. Ezért fontolja meg a biztonságosabb, természetesebb fehérítő alternatívára való váltást.

Hasonló hatású tisztítószer-származékok taláhatóak a következő tisztító- és fertőtlenítőszerekben is (nem mindegyikben):

 • Fertőtlenítőszerek
 • WC csésze tisztítószerek
 • Univerzális tisztítószerek
 • Fugafehérítők
 • Szagtalanítók
 • Penész- és penészeltávolítók

Hagyja ki ezeket az anyagokat a takarításból, amikor csak lehetséges, ha kisállatokkal osztoznak az irodán.

Válasszon helyettük biztonságos és hatékony alternatívát. A hidrogén-peroxidtól a szódabikarbónáig számos módszer létezik arra, hogy megvédje kedvenceit a fent említett szerek durva hatásaitól.

Hogyan lehetnek károsak a szőnyeg- és padlótisztítók a háziállatokra?

A tiszta szőnyeg és padló jó dolog, de vajon a háziállatok számára is az?

A padló és a szőnyegek porszívózása, tisztítása és fertőtlenítése segíthet minimalizálni a levegőben szálló porszemcsék, illetve egyéb szennyeződések számát és a kórokozók terjedését, de csak akkor, ha egészséges szemszögből közelíti meg a kérdést. 

Akár profi iroda takarítókat hív fel, akár saját maga csinálja, fontos tisztában lennie azzal, hogy egyes szőnyegtisztító megoldások milyen hatással lehetnek a kisállatokra.

Bárki, aki rendszeresen szőnyeget tisztít, mindent tud az erős szagról és a könnyező szemekről.

De vajon káros-e a szőnyegtisztító a kutyákra és más háziállatokra?

A szőnyegtisztító termékek, különösen a folteltávolítók, a vegytisztításhoz hasonló vegyi anyagokat tartalmazhatnak. Ezek az oldatok gyorsan feloldják a szennyeződést és a szennyeződést, de tartalmaznak olyan vegyszereket is, amelyek veszélyesek a háziállatokra és az emberekre egyaránt.

Tehát a padlótisztítókban és a szőnyegtisztító termékekben lévő gyakran kemény vegyszerek tehát mérgezőek lehetnek a kutyákra és más háziállatokra is. 

Ráadásul ezek a termékek ragacsos maradékot hagyhatnak a szőnyegszálakon.

Ha mindez nem lenne elég, a szőnyegtisztító durva összetevői a tisztítás során mérgező gázokat is képezhetnek, amelyek szennyezik a levegőt.

Az eredmény: veszélyes maradványok, amelyek lenyelhetők, belélegezhetők vagy a bőrön keresztül felszívódhatnak és bőrkiütéseket, illetve légzési problémákat okozhatnak a háziállatoknál.

Különösen aggodalomra adnak okot azok a szőnyegtisztítási módszerek, amelyek por-, hab- vagy száraz sampont használnak.  

Ezek a tisztítószerek ugyanis veszélyes maradványokat hagyhatnak maguk után, amelyek sokáig megmaradhatnak a szőnyegben, száradás után is. Még akkor is, ha a szőnyeget rendszeresen porszívózzák. A házi kedvencek megbetegedhetnek, ha a vegyszer maradványokkal érintkeznek.

A jó hír viszont, hogy a legtöbb szőnyegtisztító termék biztonságosan használható az állatbarát iroda takarítás során is.. 

Ha profi takarítókat bíz meg a szőnyeg és az irodatakarítással, azt javasoljuk, hogy előre tájékoztassa a takarító vállalatot arról, hogy az iroda állatbarát és tájékozódjon arról, milyen tisztítószereket fognak használni.

Tőlünk itt kérhet bővebb felvilágosítást és ajánlatot.

Hasonló bejegyzések

7 hasznos irodatakarítási cél 2024-re

7 hasznos irodatakarítási cél 2024-re

Már több mint egy hónapja elkezdődött az újév, és ha eddig nem tette, itt a tökéletes alkalom arra, hogy a vállalkozásánál felülvizsgálják és újradefiniálják a irodatakarítási stratégiáikat, biztosítva ezzel a munkahelyi környezet tisztaságát és higiéniáját. A...

Az innováció csúcsa: Szárazjeges tisztítás

Az innováció csúcsa: Szárazjeges tisztítás

Mi történik, ha a modern technológia találkozik a környezettudatossággal? A szárazjeges tisztítás a modern kor egyik leginnovatívabb takarítási technológiája, amely forradalmasítja az ipari és kereskedelmi takarítást. A Tarcsai-Service Kft által alkalmazott...

Mi az ipari takarítás és mikor van rá szükség?

Mi az ipari takarítás és mikor van rá szükség?

Az ipari takarítás az ipari létesítmények különleges tisztítási igényeire összpontosít. Ez magában foglalja a potenciálisan veszélyes területek, gépek és berendezések tisztítását, amelyek speciális személyzetet, módszereket és eszközöket igényelnek. A Tarcsai-Service...

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük