Bevált tippek az elektronikai eszközök biztonságos fertőtlenítő tisztításához

0 hozzászólás

A fertőtlenítő tisztítás az elektronikai eszközök esetében alapvető fontosságú, ennek ellenére a legtöbb takarítási ellenőrző listán nem szerepel. Az elektronikai berendezések (pl. laptop vagy mobiltelefon) vonzzák a port, a szennyeződéseket és az ujjlenyomatokat. A szennyeződések, vírusok és baktériumok megtapadhatnak a különböző felületeken és csak alapos fertőtlenítő tisztítással számolhatóak fel.

A fertőtlenítő tisztítást érdemes gyakran elvégezni, mert különben az elektronikai berendezésekre került kórokozók visszakerülhetnek az Ön vagy mások kezére is, ami elősegíti az olyan betegségek terjedését, mint pl. a torokgyulladás, fülgyulladás, gyomorinfluenza, tüdőgyulladás vagy a koronavírus okozta megbetegedés.

Mielőtt azonban pánik módba kapcsolna, és fertőtlenítőszert permetezne az összes elektronikai berendezésére, olvasson tovább, hogy megtudja, hogyan tisztíthatja meg telefonját, laptopját és más elektronikus eszközeit biztonságosan.

FIGYELEM!

 • Az elektronikai eszközök fertőtlenítő tisztítása előtt ellenőrizze a gyártó kézikönyvét.
 • Ne permetezzen tisztítószert vagy vizet közvetlenül az elektronikai készülékekre,
 • Tisztítás előtt válassza le a készülékeket az áramforrásról, vagy vegye ki az akkumulátorokat.

A telefon fertőtlenítő tisztítása biztonságosan

A fertőtlenítő tisztítás a járvány előtt is fontos volt, most pedig még fontosabb, mint valaha. Ennek ellenére rengetegen vannak, akik viselik a maszkot, naponta 50-szer kezet mosnak és mégis megfeledkeznek a telefonjuk rendszeres fertőtlenítéséről.

Gondoljon csak bele. Mosson kezet és aztán vegye kezébe a telefonját. Mi történik? Az összes kórokozót, amit a kézmosással eltávolított, a telefonjáról származó baktériumok váltják fel. Aztán ugyanezt a telefont a szája és az arca közelébe teszi, amikor hívást kezdeményez vagy fogad. Majd ezt újra és újra megismétli, egész nap, ki tudja, hogy hányszor.

Milyen dolgok találhatóak az okostelefonon? A kutatások szerint az okostelefonok több baktériumot hordoznak, mint a WC-ülőkék – akár tízszer több baktériumot, mert a meleg okostelefonok tökéletes táptalajt biztosítanak a baktériumok szaporodásához. A jó hír viszont az, hogy ezek többsége nem káros

Mielőtt azonban legyintene, van egy rossz hírünk is: az okostelefonját az E. coli, vírusok és más kórokozók is ellephetik, amelyek betegségeket okozhatnak.

Ne feledje: telefonja mindennek ki van téve, amihez hozzáér, és fordítva. De megállíthatja a baktériumok átvitelének ezt a ciklusát, ha megtanulja, hogyan kell hatékonyan fertőtleníteni és tisztítani a telefont.

Először tisztítsa meg a telefont

A szakértők azt javasolják, hogy naponta legalább egyszer tisztítsuk meg telefonunkat, hogy megakadályozzuk a baktériumok és vírusok terjedését. A telefon tisztításakor óvatosan kell eljárni, mivel valószínűleg ujjlenyomat-álló bevonattal rendelkezik, amely megsérülhet. Az edzett üveg képernyővédők valószínűleg ugyanazt a bevonatot tartalmazzák.

 1. Első lépésként távolítsa el a tokot és törölje le egy nedves mikroszálas kendővel.
 2. Enyhén megnedvesített mikroszálas kendővel vagy alkoholos törlőkendővel törölje le az egész telefont.
 3. Ne felejtse ki a réseket, a képernyő széleit és az esetlegesen előforduló gombokat.

Az, hogy megtisztította a telefonját, még nem jelenti azt, hogy teljesen mentes a káros baktériumoktól.

A telefon biztonságos fertőtlenítésének ismerete elengedhetetlen, ha magas a kórokozók jelenléte (és a fertőzésveszély).

Így fertőtlenítheti a telefont tisztítás után

Ha a készüléken olyan képernyővédő fólia van, amin nincs bevonat, használjon izopropil-alkohol-víz keveréket mikroszálas kendővel.

Öntsön egy rész alkoholt és egy rész vizet egy spray-palackba, majd permetezzen be a mikroszálas törlőkendőt az oldattal, és törölje le a telefont, hogy megszabaduljon a baktériumoktól és más kórokozóktól.

Tartsa kéznél ezt a megoldást, mert más elektronikai eszközökhöz is érdemes használni.

Hogyan védheti meg okostelefonját és egyéb elektronikai berendezéseit a kórokozóktól?

 • Ne engedje, hogy mások használják a telefonját.
 • Ne használja a telefont a fürdőszobában.
 • Ne használja a telefont étkezés közben.
 • Tartsa a telefont a zsebében, pénztárcájában, vagy hagyja az autóban, ha távol van otthonától.
 • Ha vásárolni indul, a listát papírra írja az okostelefon helyett.
 • Használjon hitelkártyát a telefon mobilfizetési opciója helyett.
 • Mosson kezet az okostelefon megérintése előtt és után.
 • Használjon kihangosító eszközöket a hívások kezdeményezéséhez.

A táblagép tisztítása

A táblagép esetében is használjon szöszmentes mikroszálas törlőkendőt, például szemüvegtisztító kendőt és finoman törölje le a szennyeződéseket, illetve az ujjlenyomatokat.

A szennyeződések és lerakódások elkerülése érdekében enyhén nedvesítse meg a mikroszálas kendőt és először a képernyőt, majd a tokot törölje le. Kerülje a papírtörlő vagy papírzsebkendő használatát, mert a szösz megkarcolhatja a táblagép képernyőjének védőbevonatát.

A táblagép fertőtlenítéséhez kövesse a fent leírt eljárást.

Laptop tisztítása

Mivel laptopja mobil, rengeteg lehetőséget kínál a por és a baktériumok megtapadására. 

 1. Fordítsa fejjel lefelé laptopját, és finoman rázza ki a billentyűzetet, hogy megszabaduljon a morzsáktól.
 2. Használjon sűrített levegős sprayt és fújja ki a billentyűzetet, a bemeneteket és a réseket.
 3. Húzza ki a laptopot, és vegye ki az akkumulátort (amennyiben kivehető).
 4. Enyhén nedvesítsen meg egy mikroszálas tisztítókendőt, és törölje le az összes felületet.
 5. Az LCD-képernyő tisztításához használjon nedves mikroszálas kendőt a por és a szennyeződések eltávolítására. Érintőképernyők esetén használjon mikroszálas kendőre felvitt vizet vagy szemüvegtisztítót.
 6. Befejezésül törölje le a billentyűzetet az alkoholos-vizes oldattal.

Az asztali számítógép fertőtlenítő tisztítása

 1. Az asztali számítógép képernyőjénél kövesse ugyanazt az eljárást, mint a laptop képernyőjének esetében.
 2. Vízzel és mikroszálas kendővel törölje le a monitor hátoldalát és a képernyő körüli előlapot.
 3. Törölje le a gépházat, és törölje le a port az íróasztaláról is.
 4. Rázza ki a billentyűzetet egy szemetes felett, és sűrített levegővel távolítsa el a billentyűk körül és alatt lévő törmeléket.
 5. Törölje le a billentyűket és a billentyűzet többi részét, ügyelve arra, hogy a szennyeződést a résekből is eltávolítsa.
 6. Befejezésül törölje le a billentyűzetet egy alkoholos és vizes oldattal enyhén megnedvesített mikroszálas törlőkendővel. 
 7. Az egeret enyhén nedves ruhával törölje le, itt is ügyelve a résekre.
 8. Törölje le az egeret is fertőtlenítő oldattal enyhén benedvesített mikroszálas törlőkendővel.

Az eszközei higiénikusan tartása mellett a környezete és a légtechnika fertőtlenítő takarítása is fontos. Bízza profikra. Hívja a Tarcsai-Service Kft. irodai és ipari környezetben is tapasztalt csapatát itt.

Hasonló bejegyzések

A rendszeres ablaktisztítás egészségügyi előnyei

A rendszeres ablaktisztítás egészségügyi előnyei

Megérkezett az ősz, szürkébbé válnak a nappalok, így minden apró lépés segíthet abban, hogy jobb kedvünk legyen. Az egyik ilyen, hogy ha kristálytiszta ablakokon keresztül nézhetünk ki az irodából vagy az üzemből. Ehhez azonban rendszeres ablaktisztításra van szükség,...

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük