Létezik olyan, hogy valami túl tiszta?

0 hozzászólás

A tudomány már jóval a COVID-19 globális világjárvány előtt bebizonyította, hogy a tisztaság és a megfelelő higiénia a betegségek elkerülésének két legjobb módja. Ez különösen igaz az erősen fertőző betegségekre, mint például az influenza, a koronavírus vagy a kanyaró.

A takarítás és a fertőtlenítés 2020-ban, a világjárvány tetőfokán új értelmet nyertek, miközben a világ nagy részén hiánycikknek számítottak a kézfertőtlenítők és az alkoholos fertőtlenítő törlőkendők.

Ekkoriban kaptunk mi is egyre több megrendelést fertőtlenítő takarításra.

A kérdés az, hogy ez a fokozott tisztaság tudat valóban árt-e nekünk? Létezik olyan, hogy „túl tiszta”, és ez mindenkit hajlamosabbá tesz a betegségekre?

A “túl tiszta” rossz?

Vannak, akik úgy vélik, hogy ha körülöttünk minden „túl tiszta”, az gyengítheti az immunrendszert. Ez az úgynevezett „higiéniai hipotézisből” ered, ami azt feltételezi, hogy a baktériumoknak, vírusoknak és hasonló szervezeteknek vagy anyagoknak kitett gyermekek immunrendszere erősebb lesz, mivel szervezetük sokkal korábban hozzászokik az ilyen kórokozókhoz.

Azonban, bár a témában rengeteg elmélet látott már napvilágot, a higiéniai hipotézis tudományosan még mindig nem bizonyított.

Elméletileg logikus, de nem tekinthető előre eldöntött következtetésnek. Ami vitathatatlanul tényszerű, az az, hogy sokféle baktérium okozhat betegségeket, és a tisztaság segíthet a betegségek megelőzésében.

A test mikrobiomja

Annak ellenére, hogy tudományosan nem pontos, a higiéniai hipotézisnek van némi igazságalapja, miszerint az emberi test nem feltétlenül csíramentes. A bőrünkön, a belekben és gyomorban természetes mikrobiom található.

Ezek a mikrobiomok különleges mikrobákból állnak, amelyek segítik az emésztést és más testi funkciókat.

Tehát, valóban szükségük van bizonyos mennyiségű mikrobára, hogy egészségesek maradjunk, és a mikrobák rögeszmés tisztítással történő teljes eltávolítása káros lehet. Ez azonban nem jelenti azt, hogy önként kell kitenni magunkat olyan kórokozóknak, amelyekről már tudjuk, hogy károsak.

Az sem bölcs dolog, ha nem mosunk kezet és nem takarítjuk rendszeresen a környezetünket, amikor már bebizonyosodott, hogy ezek hatékony módszerek a betegségek terjedésének megállítására.

Fontos kezet mosni, de ne vigye túlzásba!

Tagadhatatlan bizonyíték van arra, hogy a megfelelő higiénia és tisztaság elengedhetetlen az egészség fenntartásához. Egy alapos kézmosással sokféle kórokozótól megszabadulhatunk, köztük a SARS-CoV-2, azaz a COVID-19-et okozó vírustól is. Ha a szappan és a víz nem elérhető, jó választás lehet egy alkohol alapú kézfertőtlenítő is.

A túl sok kézmosás vagy fertőtlenítés azonban a bőr kiszáradásához és repedezéséhez vezethet. Ez a legjobb esetben csak irritáló, rosszabb esetben pedig potenciálisan veszélyes, mert az így megnyílt bőrfelület és sebek a szervezetbe való behatolási útvonalat biztosíthatnak a kórokozóknak.

Ennek elkerülése érdekében ne mosson kezet minden alkalommal. Vannak bizonyos döntő esetek, amikor feltétlenül meg kell tennie, többek között:

  • élelmiszerek kezelése és elkészítése előtt és után
  • ételkészítés során, különösen a különböző összetevőkre való váltáskor
  • étkezés előtt és után
  • beteg gondozása előtt és után

Figyelembe véve a koronavírust, érdemes lehet kezet mosni miután idegenektől (pl. kézbesítőtől) érkező csomagokat kapott vagy kezel.

A bőr kiszáradásának megelőzése érdekében használjon gyengéd szappant, majd használjon kézápoló krémet.

Kövesse a tisztítószerek használati utasításait

Takarításkor a legfontosabb, hogy kövesse a kívánt tisztítószer címkéjén feltüntetett használati utasítást. Valójában aligha számít, milyen gyakran takarít, ha nem megfelelően használja a különböző tisztító- és fertőtlenítőszereket.

A használati utasításban két fontos részletre ügyeljen: a felhasználandó termék mennyiségére és a hatóidőre (ez utóbbi általában a fertőtlenítőszerekre vonatkozik).

A termék címkéjén feltüntetett utasítások betartásával:

  • a legjobb eredményt érheti el,
  • megakadályozza a pazarlást,
  • megelőzheti a túlzott mennyiségű tisztítószer miatti felszabaduló káros gőzök belélegzését.

Mindig vegye figyelembe, hogy hol használja a terméket. Egyes termékeken „általános tisztítószer” felirat szerepel, de feltétlenül olvassa el figyelmesen, mert előfordulhatnak kivételek.

Végül, de nem utolsósorban a gyakran megfogott és érintett felületeket gyakrabban kell tisztítania, mint más területeket, illetve tárgyakat. Ez vonatkozik a háztartási és a kereskedelmi takarításra is.

Ilyenek lehetnek többek között: az ajtókilincsek, a lépcsőkorlátok, a villanykapcsolók és a különböző munkalapok, asztalok is.

A COVID-19 elsősorban a levegőben terjed, de megtapadhat akár egy kilincsen is, ahogy rengeteg más baktérium és vírus is. 

A takarítás is olyan, mint minden más. A lényege: az egyensúly megtalálása.

Az olyan betegségek, mint az influenza vagy a koronavírus, fokozott éberséget kívánnak meg otthon és a munkahelyeken is, de ez nem jelenti azt, hogy az Ön életének a takarításban kell kiteljesednie. Bízza a munkahelyi takarítást profikra. Itt kérhet ajánlatot.>>>

Hasonló bejegyzések

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük