Mi a különbség a takarítás, a fertőtlenítés, a fertőtlenítő takarítás között?

0 hozzászólás

Akár profi takarító szolgálatot vesz igénybe, akár saját otthonát takarítja, nagyon is számít, hogy csak takarítás, esetleg plusz fertőtlenítés vagy célzottan fertőtlenítő takarítás történik.

Sok takarító vállalkozás végez fertőtlenítést, illetve fertőtlenítő takarítást, bár ezeket a kifejezéseket gyakran helytelenül használják. A mai cikkben tisztába tesszük a fogalmakat és a mögötte álló szolgáltatásokat.>>>

Mit nyújt a takarítás, a fertőtlenítés és fertőtlenítő takarítás?

Kezdjük a takarítás, fertőtlenítés és fertőtlenítő takarítás közötti különbséggel.

Takarítás

Az általános iroda- és épülettakarítás alapvetően az asztalok, polcok, pultok portalanításából, és lemosásából, illetve a padló  és a szőnyegek alapos felporszívózásából és felmosásából áll.

A cél, hogy a terület ne csak tisztának tűnjön, hanem valóban tiszta is legyen. 

Az általános tisztítószerek és a sima víz alkalmas lehet a kisebb-nagyobb szennyeződések eltávolítására. A takarítás során elpusztul néhány kórokozó is, de messze nem az összes.

Az általános takarítással tehát a tisztaság nem lesz teljes, bár kétségtelen, hogy látszatra annak tűnhet, hogy az.

Vannak olyan területek, ahol fokozott tisztaságra van szükség, amit csak takarítás+fertőtlenítéssel vagy fertőtlenítő takarítással érhetünk el.

Fertőtlenítés kontra fertőtlenítő takarítás

Szinte minden tisztítószer eltávolítja a szennyeződéseket, de csak a széles spektrumú fertőtlenítőszerek tizedelik meg a kórokozókat és a fertőtlenítő hatású takarítószerek pusztítják el a baktériumok, vírusok, illetve gombák közel 100%-át.

Tehát a takarításnak, a fertőtlenítésnek és fertőtlenítő takarításnak különböző tulajdonságai és alkalmazási lehetőségei vannak:

  • A hagyományos takarítás eltávolítja a kisebb szennyeződéseket és a baktériumok egy részét a különböző felületekről, de nem feltétlenül pusztítja el azokat.
  • A szakszerű fertőtlenítés, a közegészségügyi szabványoknak, illetve követelményeknek megfelelően biztonságos szintre csökkenti a különböző felületeken vagy tárgyakon lévő kórokozók számát, akár elpusztítja, akár eltávolítja őket.
  • A fertőtlenítő takarítás elpusztítja a baktériumokat, vírusokat és gombákat, miközben tökéletesen meg is tisztítja a felületeket.

Gondoljunk csak a lépcső takarításra. A lépcső felmosása általános tisztítószerrel eltávolítja a szennyeződéseket és a szagokat. A lépcső fertőtlenítése csökkenti a kórokozók számát. A lépcső fertőtlenítő takarítása viszont elpusztítja a káros baktériumok, vírusok és gombák többségét.

Mit kell tudni a fertőtlenítőszerekről?

A fertőtlenítőszerek olyan termékek, amelyek a kemény felületeken lévő kórokozók legalább 99,9%-át képesek elpusztítani (az ételek elkészítéséhez és kiszolgálásához használt felületek esetében 99,99%-ot).

A fertőtlenítő tisztítószerek még ennél is erősebbek. A kemény, nem porózus felületeken vagy tárgyakon elpusztítják a kórokozók 99,999%-át.

Az elsődleges különbség a fertőtlenítőszerek és a fertőtlenítő takarítószerek között a fertőtlenítési hatékonyság. Az utóbbiak erősebbek.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a fertőtlenítést úgy írja le, mint a baktériumok számának csökkentését célzó tevékenységet. Tágabb értelemben a fertőtlenítés a potenciálisan baktériumokban gazdag anyagok biztonságos kezelését jelenti, beleértve az emberi és állati eredetű hulladékokat is. 

Hol van szükség rendszeres fertőtlenítő takarításra?

Fertőtlenítő takarításra a nagy forgalmú és a kis igénybevételű helyeken is szükség lehet. Elsősorban a kilincsek, villanykapcsolók, csaptelepek, foganytúk, klaviatúrák, valamint a teakonyha pult, továbbá a szőnyegek, illetve a szőnyegpadlók és a légtechnikai berendezések esetében. 

Sterilizálás

A sterilizálás még a fertőtlenítő tisztításnál is erősebb, de csak meghatározott környezetekben használjuk, mert a folyamat a mikrobiális élet minden formáját elpusztítja vagy megszünteti.

A sterilizálásra leggyakrabban az egészségügyi intézményekben, valamint, élelmiszeripari, fizikai és kémiai laborokban  van szükség. A nyomás alatti gőz, a száraz hő és a folyékony vegyszerek mind hatékony sterilizálók. 

A különbség a fertőtlenítő takarítás és a sterilizálás között, hogy az előbbi megszünteti a káros mikroorganizmusokat, a sterilizálás pedig minden mikroorganizmust elpusztít.

Iroda- vagy ipari takarítás, fertőtlenítés, fertőtlenítő takarítás? Bízza a Tarcsai-Service Kft-re! Itt kérhet ajánlatot.>>>

Hasonló bejegyzések

A nagynyomású vizes takarítás előnyei és buktatói

A nagynyomású vizes takarítás előnyei és buktatói

A nagynyomású vizes takarítás számos felületről képes eltüntetni olyan szennyeződéseket, amelyeket más módon lehetetlen lenne. De mielőtt önállóan nekilát a munkahelyén a nagynyomású vizes takarításnak érdemes néhány részletet tisztázni.>>> Mi az a...

A takarítókkal szembeni tévhitek

A takarítókkal szembeni tévhitek

Minden munkával szemben kialakultak már bizonyos sztereotípiái és tévhitek, például az, hogy egy autószerelő csak férfi, a takarítók pedig csak nők lehetnek. Pedig ez ma már egyáltalán nincs így. Most porba hullanak az utolsó előítélet morzsák is. 🙂 Íme az igazság a...

Hogyan garantálható folyamatosan az irodai tisztaság?

Hogyan garantálható folyamatosan az irodai tisztaság?

Egy alkalmazott átlagosan 7-8 órát tölt az irodában, ami 1 év alatt több mint 1700 órát jelent. Ez pedig azt jelenti, hogy ennek a területnek tisztának és rendezettnek kell lennie. Ellenkező esetben az érintett munkatárs kevésbé lesz hatékony a munkájában, ráadásul,...

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük