Amit a vinyl padló tisztításról tudni kell

0 hozzászólás

A vinyl padló vagy LVT padló vonzó és költséghatékony választás a munkahelyekre is, hiszen tartós, dekoratív és könnyen tisztán tartható. Strapabíró, de ha nem megfelelően bánnak vele, akkor megsérülhet. Ahhoz tehát, hogy ez a padlótípus a hétről hétre megőrizze szépségét nem szabad elhanyagolni a rendszeres tisztítást és érdemes betartani néhány apró trükköt is.>>>

Hogyan ne tisztítsuk a vinyl padlót?

Mielőtt rátérnénk az vinyl padló megfelelő tisztítására, íme néhány fontos óvintézkedés, amelyekben a legtöbb LVT padlógyártó egyetért:

 • A porszívózás jól működik a vinyl padlóról való por eltávolításánál, de a forgófejes porszívófejek használata tönkreteheti a padló felületét.
 • Csábító gondolat lehet a durvább dörzsölő anyagok használata a makacs lerakódások és leragadt szennyeződések (pl. rágógumi vagy cukorka) eltávolítására,. Ha azonban a takarító ilyesmivel próbálkozik, azonnal állítsa le, mert ha nem teszi, annak a vinyl padló látja kárát. 
 • A felmosó és padlófényező termékek kényelmesen, gyorsan és hatékonyan kifejtik hatásukat a különböző padlófelületeken, de az LVT padlót tönkretehetik.
 • A dörzsölő hatású tisztítószerek szintén nem használhatóak ezeken a padlókon, mert megkarcolják a felületet, illetve fénytelen filmréteget hagyhatnak maguk után, amit nehéz eltávolítani a felület károsodása nélkül.
 • A vinyl padlóburkolatok ellensége az ammónia és az ammónia alapú tisztítószerek. Az ammónia ugyanis lebontja a vinyl lemezt, ami így megrepedhet és felbuborékosodhat.
 • A gőztisztítók nagyszerű eszközök a felületek és szövetek tisztítására, sőt a fertőtlenítésére is. Azonban jelentős károsodást okozhatnak, ha az LVT padlón használják őket.

Vigyázzon a foltokra

Ha sokáig szeretné megőrizni a munkahelyi vinyl padló szépségét gondoskodjon a karcolások és foltok megelőzéséről. 

A savas ételek (pl. a paradicsomszósz, gyümölcslé és fűszerek) által okozott erős foltok esetén csak egy kis szódabikarbónára és vízre van szüksége. A szódabikarbóna természetes tisztítóereje és enyhe koptató képessége eltávolítja a legtöbb foltot anélkül, hogy károsítaná a padlót.

Öntsön egy kevés szódabikarbónát közvetlenül a foltos területre, és adjon hozzá annyi vizet, hogy tisztítópasztát hozzon létre. Mikroszálas kendővel dörzsölje be a pasztát a foltba, majd dörzsölje át a foltot, és törölje le a szódabikarbóna maradékát egy nedves ruhával.

A makacsabb foltok eltávolításához kérjen szakértő segítséget

Az LVT padlók tisztításának legjobb módja

A vinyl padló előnye, hogy bármilyen helyiségnek modern, letisztult megjelenést kölcsönöz és a megfelelő módszerrel egyszerűen tisztítható.  

A vinyl padló a következőképpen tisztítható:

 • Porszívózza fel vagy törölje fel szárazon a padlót, mielőtt nedves tisztítást végezne. Ezzel minimálisra csökkenti a koptató szennyeződéseket és port, amivel megakadályozza a felületi karcolások és a nehezen eltávolítható lerakódások kialakulását.
 • Keverjen össze egy vödör szappanos vizet, és töltsön meg egy másik vödröt  tiszta vizet az öblítéshez, majd készítsen elő néhány mikroszálas törlőkendőt, mopot és felmosórongyot.
  Mártson egy mikroszálas felmosókendőt vagy mopot a tisztítóoldatba, és csavarja ki alaposan, majd törölje át a padló egy részét. Haladjon lépésről-lépésre!
  Miért nem a hagyományos felmosófejeket ajánljuk? Mert a hagyományos felmosási módszerekkel a víz behatolhat a padló illesztéseknél a padlóba, ami károsíthatja a azt.
 • Gyakori öblítéssel tartsa a felmosókendőt vagy mopot a lehető legtisztábban, és ne felejtse el minden használat előtt alaposan kicsavarni!
 • Kerülje a bútorlábak és a vinyl padlóval érintkező egyéb tárgyak benedvesítését. Helyette inkább emelje fel az adott bútorelemet vagy tárgyat a padlóról, majd tegye vissza, amikor a padló már megszáradt.
 • Használjon tiszta mikroszálas kendőt vagy mopot és tiszta vizet, a szappanos vizes felmosás után. Ügyeljen arra, hogy ne kerüljön túl sok víz a padlóra! 
 • Hagyja jól megszáradni a padló széleit és sarkait.
 • Ha a padló teljesen száraz és fakónak tűnik, fényesítse meg. Néhány csepp babaolaj egy száraz felmosórongyon csodákra képes. Visszaadja a vinyl padló fényét, anélkül, hogy károsítaná a felületét.

Tippek, trükkök, hogy a padló hosszú évekig megőrizze szépségét

Ahhoz, hogy a vinyl padló hosszú ideig szép legyen, egy kis elővigyázatosság, a rendszeres tisztítás és néhány apró trükk is sokat segíthet:

 • Ha valami kiömlött a padlóra, azonnal takarítsa fel, hogy elkerülje a foltok és lerakódások kialakulását.
 • Használjon vékony rétegelt anyagot, amikor nehéz tárgyakat visz át a vinni padlón, hogy elkerülje a sérüléseket.
 • Helyezzen a bútorláb alátéteket a nehéz bútorok alá, hogy elkerülje a padló összekarcolását.
 • Minimalizálható a padlóra kerülő szennyeződés mennyisége, ha a bejárathoz lábtörlőt tesz.
 • Naponta söpörje vagy porszívózza fel a port és a padlóra került szennyeződést.

Ha nem szeretne bajlódni az LVT padló tisztításával, csak nyugodtan bízza ránk. Tapasztalt kollégáink, szakszerűen elvégzik az általános és irodatakarítás részeként, megbízhatóan, gyorsan, garanciával. Kérjen ajánlatot még ma!

Hasonló bejegyzések

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük