Milyen felületeken alkalmazható és honnan indult a szárazjeges takarítás?

0 hozzászólás

A szárazjeges takarítás hasonlít a szemcseszóráshoz, de koptató anyagok (pl. üveggyöngyök vagy homok) nélkül.

A szárazjég a szén-dioxid szilárd formája. Ez a szuperhideg anyag (−78,5 °C) nagy nyomás alatt egy tömlőből a tisztítandó felületre juttatva szinte szétrobbantja a szennyeződéseket.

Előnye, hogy gyakorlatilag minden felületen alkalmazható és még a legmakacsabb szennyeződésekkel (pl. az ipari zsírfoltokkal) is elbánik. 

De vajon honnan indult ez a technológia? Ennek jártunk utána a mai blogcikkben.>>>

Hogyan működik a szárazjeges takarítás?

A szárazjeges takarítás lényege a szárazjég részecskék nagy nyomással történő felületre juttatása.

A −78,5 °C fokos szén-dioxid részecskék (pelletek) a felülettel érintkezve a pillanat tört része alatt szublimálódnak, vagyis szilárd anyagból azonnal gázzá alakulnak át anélkül, hogy előbb folyékonnyá válnának. 

A szárazjeges takarítás közben tehát nem a szárazjég részecskékkel való fizikai érintkezés távolítja el a gépzsíros foltokat, a rozsdát és egyéb nehezen eltávolítható szennyeződéseket. A varázslat akkor történik, amikor a szén-dioxid részecskék légneművé válnak

Ez teszi lehetővé, hogy a szemcseszórással ellentétben, a szárazjeges technológia segítségével a felület koptatása, karcolása vagy felsértése nélkül érjünk el kifogástalan végeredményt.

Honnan származik a technológia?

A szárazjeges takarítás a légiközlekedési iparból származik és van néhány bizonyíték arra vonatkozóan is hogy az Egyesült Államok haditengerészete már 1945-ben kísérletezett vele zsírtalanítóként. 

A hivatalos adatok szerint 1974-ben Lockheed Martin nyújtotta be a szabadalmat Szárazjég „homokfúvás módszerrel”

Az 1980-as évek közepétől kezdve egyre több kereskedelmi iparág élt a szárazjeges takarítás előnyeivel és páratlan lehetőségeivel. Később szabadalmakat nyújtottak be egy hordozható szárazjeges tisztítórendszerre is, amivel a szárazjeges takarítás teljesen mobilissá vált.

Ma pedig már Tarcsai-Service Kft. az Ön munkahelyére is elviszi a felszámolhatatlannak tűnő szennyeződések rémét, a szárazjeges takarítást. Kérjen ajánlatot még ma.

Hasonló bejegyzések

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük