Mit jelentenek a szárazjeges takarítás kifejezései?

0 hozzászólás

A szárazjeges takarítás sérülés- és karcolásmentesen távolítja el a felületre tapadó legmakacsabb szennyeződéseket is, méghozzá maradéktalanul.

Ezzel szemben szemcseszóráshoz vagy homokfúváshoz hasonló eljárások felületroncsoló hatásúak, ami jól jön, ha pl. egy acél alapanyagon régi festékrétegek eltávolításához keressük az optimális megoldást. 

Ha azonban zsírfoltokat vagy pl. több évtizedes kormot kell szakszerűen eltávolítani, a szárazjeges takarítás igazi jolly joker. Többek között kockázatmentesen megtisztítható vele az alumínium is, amelyen a hagyományos szemcseszórás technikák nem alkalmazhatóak.>>>

A szárazjeges takarítás és ami mögötte van

A szárazjeges takarítás legnagyobb előnye, hogy rendkívül hatékony, miközben nem távolítja el a festékréteget a felületről. Ez tehát azt jelenti, hogy a felülethez erősen kötődő anyagok megmaradnak, míg a nemkívánatos szennyeződés darabkák eltűnnek.

Mi az a szárazjég?

A szárazjég a szén-dioxid szilárd formája. Az etanolgyártás egyik melléktermékeként keletkezik.

Amint az a gáz kiszabadul, azonnal összegyűjtik és szilárd anyag (szárazjég pellet) formájában tárolják.

A szárazjeges takarítás során a szárazjég a cseppfolyós szakaszt kihagyva, a felülettel érintkezve egy szempillantás alatt szilárd halmazállapotból azonnal légneművé válik. Hát nem csodálatos a tudomány?

Szárazjég pellet

A szárazjég pellet a szárazjeges takarítás során használt szilárd halmazállapotú, kukoricaszem nagyságú anyag.

Szublimáció

A szublimáció az az endoterm folyamat, amelyben a szilárd anyag gázzá alakul anélkül, hogy először folyékonnyá válna. Meghatározott hőmérsékletekre (-78,5 °C) és rendkívül magas nyomásra van szükség ahhoz, hogy a szublimáció megtörténjen. 

Csiszoló kontra nem koptató módszerek

A dörzsölő hatású tisztítás nem más, mint a kemény felület polírozása vagy tisztítása dörzsöléssel vagy csiszolással. Ebben az esetben a felület különböző szennyeződésektől való megtisztítása a cél, de közben a felület is kopik

A szemcseszórás eltávolítja az összes anyagot a felületről, beleértve a szerkezeti anyagokat is.

A nem koptató módszerek (pl. a szárazjeges takarítás vagy gőztisztítás) pedig csak a szennyeződésekkel bánik el, a felületi részecskékkel nem.

Robbantás

Ennek a módszernek semmi köze a robbanóanyagokhoz. Ez a kifejezés csak az anyag (jelen esetben szén-dioxid-pellet) nyomás alatti tömlőn történő átnyomására vonatkozik. 

Makacs szennyeződés keseríti meg a mindennapjait? A szárazjeges takarítás segít. Itt kérhet ajánlatot.>>>

Hasonló bejegyzések

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük