Takarítási kihívások az irodában: a fapadló tisztítása nagyforgalmú helyiségekben

0 hozzászólás

A fapadló nagyon szép. Ráadásul a felhasználási lehetőségeit tekintve is univerzális. Bármilyen belsőépítészeti vagy építészeti stílushoz passzol, legyen az klasszikus, modern vagy kortárs. Ez az oka annak, hogy gyakran látni keményfa padlót a különféle munkahelyeken, az antikváriumoktól a kávézókig.

Azonban a nagyforgalmú üzleti környezetben a keményfa padlók elég gyorsan szennyeződhetnek és elhasználódhatnak. A sáros cipőktől a kiömlött italokig, a keményfa padlót sok veszély fenyegeti.

Ha nem tisztítják megfelelően, a felgyülemlett szennyeződés elveheti a fa természetes fényét, és lerövidítheti az élettartamát is.

Szerencsére a nagyforgalmú helyiségekben elhelyezett padlót is könnyű tisztítani. Természetesen úgy jár a legjobban, ha profi takarítókat bíz meg a feladattal akik úgy varázsolják tisztává a padlót, hogy közben még véletlenül sem sértik fel vagy karcolják össze a fát.

Ha pedig mégis egyedül próbálkozna, az alábbi tippekre szüksége lesz.>>>

Kezelt vagy kezeletlen a fapadló?

Az első dolog, amit meg kell tennie a fapadló tisztításának megkezdése előtt, hogy kezelt vagy kezeletlen fával áll szemben. Ha ugyanis a fa pórusai le vannak zárva, azaz a padló a megfelelő védőréteggel van bevonva, egy kis vizet is használhat a tisztításra (pl. néhány makacs folt súrolására). Ha azonban a fapadló kezeletlen, akkor vigyáznia kell, nehogy átáztassa.

Ha nem tudja, hogy a parkettája kezelt vagy kezeletlen, elvégezheti az egyszerű csepegtető tesztet.

Cseppentsen pár csepp vizet a padlóra, és ellenőrizze, hogy néhány perc múlva felszívódik-e. Ha igen, akkor a padló kezeletlen vagy csak egy egyszerű lakkal van bevonva. Ha a vízcseppek nem szívódnak fel, akkor a padlót megfelelően lezárták, illetve bevonták poliuretánnal vagy akrillal.

A legtöbb modern fapadló tömített, azaz rendelkezik a szükséges bevonattal. Ennek ellenére, ha nem biztos benne, végezze el a fent említett tesztet, vagy hívjon szakértőt az ellenőrzéshez.

Söprés vagy porszívózás?

Miután ellenőrizte a parketta felületét, a következő lépés az, hogy annyi piszkot vagy koszt távolítson el róla, amennyit csak tud. Ezzel megakadályozhatja, hogy pl. az éles részecskék megkarcolják a fa felületét.

Használjon puha sörtéjű seprűt vagy puha görgőfejű porszívót. Kerülje el a túl merev eszközöket, mert az éles részecskékhez hasonlóan ezek is károsíthatják a keményfából készült padlót.

Használjon gyengéd tisztítószert

Miután felsöpörte vagy felporszívózta a szennyeződést és a port, folytathatja a tényleges tisztítási folyamatot. Vásárolhat speciálisan összeállított terméket, vagy kikeverhet saját tisztítószert is meleg vízzel és pl. kamilla szappannal.

Használhatja ezeket a napi felmosáshoz. A szennyezett keményfából készült padlóhoz ugyanis lúgos tisztító oldatra lesz szüksége.

Ha bolti tisztítószert használ, győződjön meg róla, hogy vízbázisú-e, hogy elkerülje a sérüléseket. A legjobb eredmény elérése érdekében kövesse a címkén feltüntetett használati utasításokat.

Soha ne használjon fehérítő- vagy savalapú anyagot a keményfa padlón!

A bútorviasz sem jó választás, mert foltot hagyhat a fán és elszínezheti azt.

Használjon mikroszálas felmosót. Nedves és száraz felmosáshoz egyaránt kiváló és megfelelő gondozás mellett nagyon sokáig bírja. Ennél is fontosabb a mikroszálas mop puhasága, ami garantálja, hogy véletlenül se karcolja meg a padlót.

Haladjon szálirányban

Egy gyors tipp a fapadló felmosásához: kövesse a szálak irányát a legjobb eredmény érdekében. 

Gondosan ügyeljen arra is, hogy a felmosó enyhén nedves vagy száraz legyen. 

Soha ne használjon átázott nedves felmosót a keményfa padlón, még akkor sem, ha 100%-ig biztos abban, hogy kezelt padlóval van dolga!

Így lesz ragyogó a fapadló

Miután minden munkafolyamattal végzett és a fapadló tökéletesen megszáradt, itt az ideje, hogy fényt adjon neki.

Léteznek erre való csiszológépek, amelyeket megvásárolhat vagy bérelhet vagy ezt a folyamatot kézzel is elvégezheti.

Használjon polírozó folyadékkal enyhén megnedvesített, puha törlőkendőt vagy mikroszálas felmosót.

Vannak, akik pl. az olívaolajra esküsznek, amikor házi készítésű polírozó megoldásokról van szó. Ha saját maga szeretné összeállítani a polírozáshoz használt folyadékot, csak kövesse a korábban említett tanácsot: ne használjon fehérítő- vagy savalapú alkotóelemet a sérülések elkerülése érdekében.

Végezzen rendszeres karbantartást

Végül, de nem utolsó sorban: a nagy forgalmú fapadlók rendszeres karbantartást igényelnek. Ezért gyakran söpörjön vagy porszívózzon, így a szennyeződések nem gyűlnek össze.

Ha pl. egy éttermet vagy kávézót üzemeltet, szánjon egy kis időt a szünetekben (pl. ebédidő után) a takarítás elvégzésére.

A kiömlött anyagokat azonnal takarítsa fel, különösen akkor, ha kezeletlen fapadlója van.

Mert ha így tesz, a folyadék beszivároghat és tönkreteheti a fát. 

  • 1 tipp: Kopásnyomok esetén teniszlabda vagy radír használható a gyors javításhoz, illetve mikroszálas kendővel is ledörzsölheti a foltot. A lényeg, hogy cselekedjen mielőbb!

Amint látja, egyáltalán nem nehéz a keményfa padlót jó állapotban tartani. A kulcs: a következetesség. Ha képes rendszeresen tisztítani és polírozni a fapadlót, akkor számíthat rá, hogy évekig kiváló állapotban marad.

Ha erre nem szeretne időt és energiát fordítani, de sokáig szeretné megőrizni a padlója szépségét, hívja a Tarcsai-Service Kft-t.

Hasonló bejegyzések

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük