A Toyota által fejlesztett házi takarító robotok kiválthatják a házimunkát?

0 hozzászólás

A Toyota legújabb robot fejlesztései hamarosan segíthetnek az idősödő vagy rendkívül elfoglalt embereknek hasznosan eltölteni a szabadidőt azzal, hogy leveszik a takarítás, mosogatás vagy épp a portörlés terheit a vállukról.>>>

A humanoid takarító robotoké a jövő?

A takarítás nem tartozik az emberek kedvenc elfoglaltságai közé, ezért már ma is számos háztartásban találhatóak ún. takarító robotok. A leggyakrabban korong alakú szerkezetek között olyan is akad, amelyik kifejezetten magas színvonalon porszívózik, illetve mossa fel a padlót. A jövő azonban valami egészen más irányba tart.

Will Smith nagysikerű, Én a robot című filmjében látott humanoid robotok ugyanis már az ajtón kopogtatnak. A japán Toyota gyártó cég szerint az otthoni használatra szánt humanoid robotoknak nem az embereket kell helyettesíteniük, sokkal inkább az emberek életét kell könnyebbé tenniük.

Ezért fejlesztik és tanítják a mesterséges intelligencia segítségével a háztartási robotokat a kaliforniai Szilícium-völgyben található Toyota Research Institute-ban.

A fejlesztő szakemberek szerint egy napon ezek a fejlett takarító robotok olyan természetesen lesznek jelen az otthonainkban, mint ma a porszívók és a mosogatógépek. Előnyük, hogy pihenhetünk, amíg ők kitakaritják a lakást, súrolják a padlót vagy vízkőtelenítik a zuhanyzót. Tehát elvégzik mindazt a bosszantó, de szükséges házimunkát, amit mi nem akarunk.

Robotok az idősekért

A takarító robotok a jövőben nem csupán valami úri hóbort miatt léphetnek előtérbe, hanem azért, mert valóban szükség lehet rájuk.

Évtizedek óta elöregedő társadalomban élünk. Ma minden idősre tíz 65 év alatti ember jut, de az ENSZ számításai szerint 2050-re ez az arány már csak 5:1 lesz. Egyes országokban, például Japánban ez kevesebb, mint 2:1.

Ez azt jelenti, hogy kicsivel több mint egy generációnk van arra, hogy elkezdjük tervezni, hogyan támogassuk az idősek növekvő csoportját a jövőben.

A japán Toyota autógyártó úgy véli, hogy az otthoni robotok segíthetnek ebben azzal, hogy lehetővé teszik az idősek számára, hogy tovább éljenek önállóan.

A Toyota takarító robotja

2020. szeptember 30-án a Toyota bemutatta a Toyota Research Institute (TRI) legújabb technológiáját, ahol a robotikusok és programozók a jövő otthoni robotjainak megalkotásán dolgoznak.

A kihívás része az a tény, hogy nincs két egyforma otthon. Mindegyiknek más az elrendezése, eltérőek a bútorok és a tárgyak.

„Ahhoz, hogy egy robot sikeres legyen, képesnek kell lennie alkalmazkodni többféle környezethez” – mondta Jeremy Ma, a TRI Robotics Fleet Learning Team társvezetője a TechRepublicnak.

Ez azt jelenti, hogy olyan takarító robotokat kell kifejleszteni, amelyek biztonságosan tudnak mozogni bármilyen házban vagy lakásban.

A cél, hogy ügyesen navigáljanak a bútorok között, elkerüljék az akadályokat és a biztonságos használat érdekében felismerjék a visszatükrözőső felületeket (pl. tükör és üveg).

Fotó: Toyota Newsroom

Az egyik koncepció szerint a robotokat a mennyezetről kell lelógatni, mert így a akkor sincsenek útban, amikor épp nincsenek használatban. Ha azonban szükséges, leereszkedhetnek, hogy letöröljék a pultokat, rendet rakjanak vagy betegyék a használt edényeket a mosogatógépbe.

Ez a megoldás a kicsi, zsúfolt terekben, ahol nem férne el, vagy nem tudna navigálni egy hagyományos koncepció szerint alkotott robot, igazi megváltás lehet. 

Ez még csak a kezdet

A TRI kutatói nem várják el senkitől, hogy egy ilyen a takarító robotot ténylegesen felakasszon otthonában. Már csak azért sem, mert egy konyha utólagos felszerelése egy ilyen robottal valószínűleg nagyon költséges lenne.

Az ötlet az, hogy a robottal (vagy a hozzá tartozó infrastruktúrával) új otthonokat lehetne tervezni, így elérhetővé téve azokat a jövő idősödő lakossága számára.

Egyelőre azonban ez a robot csak egy prototípus, akárcsak a többi fejlesztés alatt álló társa a TRI-ben.

Ám azzal, hogy bepillantást engednek a létesítményben folyó munkába, a Toyota talán épp egy ablakot nyit a jövőbe, egy olyan ablakot, ahol vacsora után hátradőlhetünk, miközben egy robot Pókemberként ereszkedik le a plafonról, hogy gondoskodjon az edények makulátlan megtisztításáról.

A munkahelyek makulátlan tisztaságáról pedig továbbra is a Tarcsai-Service Kft. munkatársai gondoskodnak. Itt kérhet ajánlatot.>>>

Borítókép: TRI

Hasonló bejegyzések

7 hasznos irodatakarítási cél 2024-re

7 hasznos irodatakarítási cél 2024-re

Már több mint egy hónapja elkezdődött az újév, és ha eddig nem tette, itt a tökéletes alkalom arra, hogy a vállalkozásánál felülvizsgálják és újradefiniálják a irodatakarítási stratégiáikat, biztosítva ezzel a munkahelyi környezet tisztaságát és higiéniáját. A...

Az innováció csúcsa: Szárazjeges tisztítás

Az innováció csúcsa: Szárazjeges tisztítás

Mi történik, ha a modern technológia találkozik a környezettudatossággal? A szárazjeges tisztítás a modern kor egyik leginnovatívabb takarítási technológiája, amely forradalmasítja az ipari és kereskedelmi takarítást. A Tarcsai-Service Kft által alkalmazott...

Mi az ipari takarítás és mikor van rá szükség?

Mi az ipari takarítás és mikor van rá szükség?

Az ipari takarítás az ipari létesítmények különleges tisztítási igényeire összpontosít. Ez magában foglalja a potenciálisan veszélyes területek, gépek és berendezések tisztítását, amelyek speciális személyzetet, módszereket és eszközöket igényelnek. A Tarcsai-Service...

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük